2018, un any de lectures… i un repte: 12 mesos, 24 llibres!!

Si heu arribat fins aquí és que us agrada la idea del nostre repte i us esteu plantejant participar-hi!! 👏

Us presento una llista de títols que podríeu llegir per anar fent el nostre repte. Tingueu en compte que la llista es basa en les lectures que tenim programades per al Club de Lectura del 2018, en programacions anteriors del nostre Club i en alguna recomanació personal. I que no són més que idees… no cal que llegiu aquests títols concrets per a fer el repte!!

Us animo a deixar comentaris a aquesta pàgina fent les vostres recomanacions per a alguna de les categories del repte o demanant ajuda si no sabeu què llegir per a alguna altra.

1. Una novel·la amb l’amistat com a protagonista o com a element important de la seva trama

Primer llibre de la llista que podreu marcar com a llegit si seguiu la programació del nostre Club de Lectura 😉. Perquè la primera lectura de la nostra programació d’enguany ha estat En lloc segur, de Wallace Stegner, una profunda reflexió sobre l’amor i l’amistat a partir de la vida de dues parelles nord-americanes a la segona meitat del s. XX.

Però si la proposta no us acaba de convèncer, aquí teniu uns quants títols de programacions anteriors del nostre Club de Lectura que us podrien servir: Wonder, de R.J. Palacio; Arrugas, de Paco Roca; Adreça desconeguda, de Katherine Kressmann Taylor; Matar un rossinyolde Harper Lee; La societat literària i de pastís de pela de patata de Guernsey, de Mary Ann Shaffer o Marley i jo, de John Grogan.

2. Un llibre sobre llibres

Aquí la llista pot ser llarguíssima, ja que tant podem parlar de novel·les en les que algun llibre sigui important per al desenvolupament de la trama; com novel·les amb escriptors, lectors, llibreters o bibliotecaris (serà més fàcil bibliotecàries 😅) entre els seus protagonistes; com un assaig sobre la lectura…

De nou podríem fer servir En lloc segur per a tenir resolta aquesta categoria (perquè un dels protagonistes és un escriptor) però, si preferiu mantenir-lo a la categoria anterior, de la programació d’enguany del Club de Lectura podríem aprofitar 84, Charing Cross Road, de Helene Hanff.

I si voleu més propostes: Stoner, de John Williams; La lladre de llibres, de Markus Zusak; El nom de la rosa, d’Umberto Eco; Les cendres d’Àngela, de Frank McCourt; El club de lectura del final de tu vida, de Will Schwalbe; Firmin, de Sam Savage; La biblia de barro, de Julia Navarro; La societat literària i de pastís de pela de patata de Guernsey, de Mary Ann Shaffer; La nevada del cucut, de Blanca Busquets; Una lectora poc correntd’Alan Bennett o La noia de la biblioteca, de Núria Pradas… per esmentar alguns.

3. Un clàssic de la ciència-ficció

Aquesta és fàcil. De les propostes del Club de Lectura per al 2018, Frankenstein, de Mary Shelley, seria una bona candidata per a incloure en aquesta categoria. Si no l’heu llegida… permeteu que us recomani fervorosament la seva lectura. Només us diré que per a pràcticament tots els lectors del nostre Club, la lectura d’aquesta novel·la va ser un GRAN descobriment. Perquè tots pensàvem que, més o menys, coneixíem la història de Frankenstein però, un cop acabada la novel·la, vam coincidir que la història original és molt més del que ens ha arribat (majoritàriament, a través de les múltiples versions cinematogràfiques). I perquè és una grandíssima novel·la que estic segura que us agradarà.Trobareu una història de gran sensibilitat que planteja qüestions tan actuals com els límits de la ciència, l’essència de la naturalesa humana i els seus problemes existencials i filosòfics (el bé, el mal, la superació, els principis, la mort…) i totes aquelles preguntes davant de les quals no tenim respostes.

I tot i que he de reconèixer que al Club de Lectura no hem llegit massa ciència-ficció (assignatura pendent… ‼) un altre títol que us podem recomanar de programacions anteriors és: El juego de Ender, d’Orson Scott Card.

(🔝 No sé si es pot considerar un clàssic de la ciència-ficció però no puc evitar aprofitar per recomanar La carretera, de Cormac McCarthy… va ser un d’aquells descobriments que molts vam fer gràcies al Club de Lectura)

4. Una novel·la basada en fets reals

A la programació del Club de Lectura del 2018 trobem unes quantes propostes que compleixen aquest requisit: 84, Charing Cross Road, de Helene Hanff; Inés y la alegría, d’Almudena Grandes o Sukkwan Island, de David Vann.

També us podem recomanar: A sang freda, de Truman Capote; La fiesta del chivo, de Mario Vargas Llosa; Les cendres d’Àngela, de Frank McCourt o Diari de Praga 1941-1942, de Petr Ginz.

I, fins i tot, alguns còmics com Arrugas o La casa, de Paco Roca; Maus: relat d’un supervivent, d’Art Spiegelman; Persépolis, de Marjane Satrapi o Píldoras azules, de Frederik Peeters. (🔝 Superecomanables els dos de Paco Roca i Maus)

 

[Aquest llistat requereix el seu temps… Així que el continuaré editant i espero que d’aquí a pocs dies pugueu consultar propostes per a totes les categories. Disculpeu per la demora 😅]

 

 • Una novel·la de formació (o bildungsroman)
 • Un llibre relacionat amb la música (biografia d’un cantant, novel·la amb un músic com a protagonista… o fins i tot una novel·la amb llista de reproducció a Spotify).
 • Un llibre relacionat amb l’esport (biografia d’un cantant, novel·la amb un esportista com a protagonista).
 • Una novel·la ambientada a l’antiguitat clàssica.
 • Una novel·la ambientada a més 5.000 km de distància de casa nostra.
 • Un llibre ambientat en un país el nom del qual comenci amb la lletra del vostre nom (si és difícil trobar un país amb la lletra del vostre nom, ho podeu fer amb la del vostre cognom).
 • Un llibre amb versió cinematogràfica que hagi guanyat el Goya al millor guió adaptat.
 • Un llibre relacionat amb alguna commemoració del 2018.
 • Un llibre premiat en el 2017.
 • Un llibre de més de 500 pàgines.
 • Un llibre amb només una paraula al títol.
 • Un llibre amb el nom d’un personatge al títol.
 • Una obra de teatre.
 • Una novel·la epistolar o una recopilació de cartes.
 • Un còmic d’un autor asiàtic.
 • Una novel·la negra que no sigui d’un autor nòrdic.
 • Una novel·la d’una autora de l’Orient Mitjà.
 • Un llibre d’un autor o autora de proximitat (tanta com sigui possible).
 • Un llibre d’un autor que hagi guanyat el Premi Cervantes.
 • Un llibre d’un/a autor/a llatinoamericà/ana contemporani/a.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s