5 clubs de lectura virtuals que no coneixies (o sí)

“Perquè és molt trist haver disfrutat molt d’un llibre i no tenir ningú amb qui comentar-lo.”
Óscar Carreño, tècnic de cultura

 

Crec que pràcticament tothom té una idea més o menys clara de què és un club de lectura: un grup de persones que es troben periòdicament per a comentar el mateix llibre.

Els que formem part d’algun, també som molt conscients dels beneficis que ens aporten: conèixer gent amb qui compartim interessos, descobrir nous autors i gèneres, compartir i debatre impressions sobre les nostres lectures, descobrir nous plantejaments i punts de vista i, també, xerrar, passar una bona estona, aprendre, riure, enyorar-nos, plorar, il·lusionar-nos, gaudir, entendrir-nos, sorprendre’ns… En definitiva, emocionar-nos!

Però, què passa quan no podem coincidir en espai i (sobretot) en temps amb els clubs de lectura del nostre voltant? A internet, cada cop hi ha més fòrums, xarxes socials, blogs i plataformes web dedicades a la lectura i la literatura. Així que no ha de ser difícil.

Per començar, és molt possible que el club de lectura de la nostra biblioteca més propera tingui un blog, una pàgina de Facebook o alguna altra eina similar que ens permeti participar-hi sense assistir a les trobades presencials. De fet, l’origen d’aquest blog va ser en bona part per aquest motiu. Al nostre Club tenim uns quants participants que, tot i no poder assistir a les sessions, són seguidors fidels de les nostres lectures (aprofito per animar-los a participar amb els seus comentaris… i també als que veniu a les sessions!!) 💡 😉

 

 

tabletbooks-pixabay_GerdAltmann
Font: Pixabay / Autor: Gerd Altmann

A banda d’aquests clubs de lectura tradicionals (o presencials) que fan ús d’eines virtuals, avui us volia parlar dels clubs de lectura virtuals. Entenent com a tals aquells que no tenen cap equivalent presencial i la participació als quals es realitza únicament a través d’Internet.

I és que…
Els clubs de lectura virtuals són un gran invent. S’hi pot apuntar TOTHOM que ho desitgi. Només cal fer-se seguidor del club i ja està. I és tan fàcil com fer clic aquí. A partir d’aquí es pot comentar la lectura des de casa, o des d’on us vingui de gust connectar-vos”
Anna Manso, Criatures (Ara)

Així que, entrem en matèria i anem a veure els 5 clubs de lectura virtuals que no coneixíeu (o sí)  Ja m’ho fareu saber!

 • Clubs de lectura del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura. Comencem amb un referent proper amb propostes molt interessants. El Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat va enjegar fa un parell d’anys la creació de clubs de lectura virtuals sobre temes concrets. La plataforma emprada és ReadGroups i els acostumen a conduir especialistes en el tema amb certa projecció mediàtica. Algunes de les propostes que m’han semblat més interessants són:
  • Lectors en sèrie. Coordinat per l’Àlex Gutiérrez, cap de la secció de “Mèdia” del Diari ARA. Però… un club de lectura amb les sèries com a protagonistes? Doncs sí, aquest club ens proposa “un recorregut pel món de la ficció televisiva amb una durada d’un any, durant el qual s’aniran proposant llibres que permetin aprofundir més en el món que retraten les sèries.”
  • Llibre de família. Coordinat per l’Anna Manso, autora de literatura infantil i juvenil i de la columna “La pitjor mare del món” del Diari ARA, “amb l’objectiu de fomentar el diàleg entre els pares i mares perquè, gaudint de la lectura, reforcin la seva participació en l’educació dels infants i adolescents.”
  • Ramon Llull. Perquè en l’Any Llull calia fer un club de lectura dedicat a aquesta figura cabdal de la cultura catalana (i europea!).
  • I només esmento aquests temes com a exemple, però n’hi ha (o n’hi ha hagut) més i de molt diversos àmbits: ciència, música, pensament, traduccions, sobre el món dels llibres… Els grups es van activant i desactivant o sigui que val la pena mantenir-se al dia de les seves propostes. I, tot i que he de reconèixer que no he participat activament a cap, he accedit als comentaris i continguts d’un parell d’ells i valen molt la pena.
 • Lectures compartides del Quellegeixes.cat. L’antiga plataforma Llibresperllegir.cat s’integra ara en aquesta comunitat de lectors. A banda de les lectures conduïdes per un especialista i proposades des de l’organització, permet la possibilitat que cada lector (“quellegista”) proposi lectures a la resta de “quellegistes” per tal de fer una lectura compartida.
 • QueLibroLeo.com. Club de lectura gestionat a través d’una pàgina de Facebook. Proposa la lectura de novel·la contemporània de tots els gèneres (moltes les hem llegit també al nostre Club).  És bastant actiu i tant el conductor com els participants proporcionen informació per a complementar la lectura.

Com veureu, no és una tria massa àmplia. I és que, de fet, tampoc no n’he trobat gaires més d’interessants i que siguin mínimament actius. També he de dir que només he tingut en compte clubs de lectura sense lligam a cap biblioteca, llibreria o editorial concretes; que permetin la participació gratuïta i lliure (sense dependre d’invitacions de tercers o similars) i que comptin amb algun tipus de coordinació que fomenti el debat. És a dir, no he tingut en compte xarxes socials o comunitats de lectors (del tipus Entrelectores, Lecturalia, Anobii, Goodreads, Librarything, …) on els lectors poden introduir els seus comentaris però que no necessàriament impliquen cap tipus de debat o intercanvi d’opinions. (Tot i que es tracta també de plataformes interessants… Si voleu, un altre dia en parlem, perquè ofereixen eines interessants per a mantenir un registre de les nostres lectures).

Per una anàlisi més profunda del component social de la lectura i de com això es reflecteix a la xarxa, podeu veure aquest reportatge de l’antic magazine televisiu La Xarxa Tendències sobre cultura, pensament i tecnologia:

Per cert, sembla que s’estan posant de moda els clubs de lectura creats i conduïts per famosos… Un que s’ha comentat molt aquests últims dies és el club de lectura feminista de l’actriu Emma Watson (l’Hermione Granger de les pel·lícules de Harry Potter). A veure si l’exemple arriba a casa nostra… o no cal?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s