Un viatge a la Palestina ocupada amb Michelle Cohen Corasanti

Van passant els dies, jo no trobo el moment de posar-me a redactar les valoracions del Club de les últimes lectures i, com més dies passen, més lectures s’acumulen… I és que avui tornem a tenir sessió amb Com el vent entre els ametllers de Michelle Cohen Corasanti.

DSCF8620_b

La sinopsi d’Ara Llibres, la seva editorial, ens presenta la novel·la així:

L’Ichmad Hamid és un nen palestí superdotat per a les matemàtiques, però massa petit encara per entendre el conflicte polític de la zona on viu amb la seva família. L’empresonament del seu pare per part de l’exèrcit israelià farà que obri els ulls de cop a la realitat i descobreixi què és viure amb la por constant de perdre-ho tot; què és viure en un territori ocupat. Una història de supervivència, un crit de socors a favor de tots els innocents, una alenada d’esperança.

Si voleu fer un tast de les primeres pàgines, ho podeu fer a la web de l’editorial.

A Internet trobareu referències que comparen Com el vent entre els ametllers amb El caçador d’estels, de Khaled Hosseini. Jo, personalment, trobo que aquesta comparació pot crear massa expectatives i, per no desenganyar ningú, crec que caldria puntualitzar que més que comparables, El caçador d’estels va servir d’inspiració a Michelle Cohen Corasanti per a escriure aquesta novel·la.

Cal lloar, però, la intenció de l’autora:

La autora espera que su obra ayude a despertar conciencias en los Estados Unidos, donde “no saben nada” del drama palestino, y “los judíos controlan películas, libros, y todos los medios de comunicación”, lo que hace muy difícil el interés por el conflicto.

“Yo traté de decir lo que estaba pasando y nadie lo quería escuchar”, señala Cohen, que ve en el libro una oportunidad de llegar más fácilmente a los estadounidenses y acercarles lo que se vive en Palestina, como en su día hizo Hosseini con Afganistán.

Fragment de l’article “Como el viento entre los almendros pone al lector en la piel del palestino” a El Confidencial

 

I és que potser el que més sorprèn de la novel·la és la seva autora: Michelle Cohen Corasanti. Una nord-americana de família rica i ferventment sionista que va viure durant set anys a Israel i que, davant el drama del conflicte araboisraelià, es posiciona clarament al costat del poble palestí. Crec que amb aquesta entrevista a El Periódico d’Ernest Alós us en podreu fer un bon retrat seu.

De fet, cada cop són més freqüents les veus jueves que denuncien l’actuació de l’estat d’Israel i que aposten

perquè s’escolti una veu jueva i palestina conjunta, que mostri que un “altre món és possible” i que, a partir d’exemples de col·laboració i diàleg, com a ciutadans compromesos, es pot construir una pau justa.

Fragment de la presentació d’ACP-JUNTS (Associació Catalana de Jueus i Palestins – JUNTS)

 

Per a aquells que vulguin aprofitar la lectura per a fer una mica d’història, aquí teniu uns quants enllaços que us poden ser d’utilitat:

I si voleu aprofundir en la matèria, a la Biblioteca trobareu una bona selecció de llibres i documentals sobre el tema i, fins i tot, una aproximació des del món del còmic:

 

Us deixo també l’enllaç a una entrada més que interessant del blog Tot és una mentida on trobareu testimonis, fotos, vídeos i més enllaços i llibres per continuar ampliant informació.

I després de tanta informació…

  • Què us ha semblat la novel·la?
  • Us ha fet canviar la vostra visió sobre el conflicte àraboisraelià?
  • Ha reforçat la opinió que teníeu al respecte?
  • Què us sembla la relació Ichmad-Abbas i la seva manera d’afrontar la situació que viuen?
  • Què penseu de la decisió del Khaled? Creieu que era la seva única alternativa?
  • I sobre l’evolució del professor Sharon?

Podeu afegir totes les preguntes que la lectura us hagi plantejat i respondre les que més us motivin… Qui comença? 😛

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s