Indignació, de Philip Roth

Que se’ns acumula la feina, i encara no hem penjat els comentaris de la darrera sessió del club de lectura!

Avui us presento a Philip Roth, un escriptor nord-americà d’origen jueu, de 81 anys. Té més de 30 obres a les seves espatlles, i és molt conegut a la seva terra pel seu estil enèrgic a l’hora de narrar. Alguns potser el coneixeu, per la novel·la que el va portar a la fama, El trastorn de Portnoy, o us sona per un dels seus darrers premis, el Premi príncep d’Astúries de les lletres del 2012. Sigui com sigui, us convido a endinsar-vos en el món d’en Philip Roth.

Va ser Indignació la novel·la que vam triar pel club i que vam comentar el passat 26 de febrer a la biblioteca. Tot i la fredor que transmet a la portada en l’edició de l’editorial “La Magrana”, i les poques pistes que aquesta dóna, després de la seva lectura vam quedar la major part de nosaltres ben satisfets. I és que Indignació, ens explica la història de l’educació d’un jove jueu, en Marcus Messner, fill únic d’una família de carnissers Kosher del New Yersey dels anys 50. Asfixiat per les estrambòtiques restriccions d’un pare excessivament protector, decideix traslladar-se a una universitat repressiva i luterana d’Ohio, on viurà situacions iniciàtiques en diversos àmbits i haurà d’enfrontar-se a l’antisemitisme, la repressió sexual i l’amenaça que suposa per als joves del país la necessitat de ser reclutats per a la guerra de Corea.

Personalment, m’ha agradat molt la novel·la, tant per la seva originalitat en tractar el tema de la mort, com per la gran capacitat de narrar que té l’autor. És un llibre d’aquells que un cop passes les primeres pàgines, costa de deixar de llegir, t’atrapa, i en vols saber més de la vida d’en Marcus Messner. La novel·la està  farcida d’anècdotes divertides que li toca viure, i et planteja si el teu destí està ja està escrit o simplement una elecció equivocada pot esquinçar la resta de la teva vida.

El gran dilema que vam tenir a la sessió del club de lectura, va recaure en la interpretació del personatge principal. És en Marcus un jove amb les idees clares i molt intel·ligent? O pel contrari és molt ingenu i immadur i per això li passa el que li passa? Sigui com sigui, va ser tota una sorpresa que veiéssim el personatge principal d’una manera tant oposada. Tot depèn del prisma amb el que es mira, oi?

Un dels personatges secundaris, el pare d’en Marcus, també ens va donar molt de què parlar. Sembla que d’un dia per l’altre va passar de ser un pare normal a ser un pare insegur obsessionat per salvaguardar la vida del seu fill.  És curiós veure com en definitiva, les pors et condicionen la vida fins a punts insospitats. Què fa que canviï de cop i volta una persona?Es pot considerar un malalt? Havent llegit recentment el llibre de Locos egregios al club, era inevitable que ens plantegéssim aquestes preguntes.

Finalment i per tal de no desvetllar-vos res més de la novel·la, us diré que vam trobar molt encertat el títol. Indignació. Que és el que sents quan tens uns principis que no et són respectats, tot i ser jove. O potser és que és el protagonista que no es sap adaptar a l’entorn? El debat està servit.

Ja per acabar, us deixo amb la guia amb informació sobre el llibre i l’autor i la puntuació mitjana dels lectors del nostre Club de Lectura, a més d’animar-vos a compartir amb nosaltres els vostres comentaris:

2014_02Feb_Roth_Philip-page-001

2014_02Feb_Roth_Philip-page-002

Valoració mitjana del club de lectura: 6.23

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s