Llegint A sang freda

DSCF6206bL’últim dimecres de maig vam fer la sessió del Club de Lectura dedicada a Truman Capote i a una de les seves obres més importants: A sang freda. Important en la seva trajectòria literària i, important també, pel que va significar pel mateix Truman Capote a nivell personal i íntim.

En l’aspecte literari, A sang freda va suposar la “creació” d’un nou gènere literari: la novel·la de no ficció, caracteritzada per la combinació de tècniques literàries amb elements propis de la investigació periodística i amb la base d’un argument centrat en fets reals. Tot i que, en realitat, no va ser la primera novel·la de no ficció de la història (el mateix Truman Capote ja havia fet un intent previ amb The Muses are heard, el 1956, i altres autors havien escrit també novel·les que podien ser considerades com a tals), sí que cal reconèixer el mèrit de Capote en “normalitzar” aquest gènere o posar-lo a l’alçada de la resta de gèneres narratius.

El fet d’explicar una història real va ser precisament un dels aspectes que més es va valorar a la sessió del Club de Lectura. I, sobretot, per no caure en el recurs fàcil d’esplaiar-se en detalls sòrdids i morbosos. Tot i que sí, a la novel·la s’explica l’assassinat de la família Clutter “a sang freda”, Capote es concentra més en la reconstrucció de la vida i la personalitat dels dos assassins, en com van arribar a aquella casa i a aquella família, que no pas en el moment concret de l’assassinat.

Vam parlar també de la gran capacitat narrativa de Truman Capote, capaç de fer mantenir l’interès per allò que està explicant fins i tot quan el lector coneix el desenllaç de la història des del començament. Tot i això, la seva gran habilitat descriptiva va generar comentaris que, tot i semblar contradictoris, no ho són en absolut. D’una banda, el reconeixement pel seu llenguatge tan precís i per una narració plena de detalls. De l’altra, un “però” que molts vam comentar: alguns fragments resulten excessivament llargs. Suposo que devia ser difícil reconcentrar els sis anys d’exhaustiva investigació i els més de sis mil folis de documentació que Capote va arribar a reunir. Com a curiositat, va ser justament Harper Lee (autora de Matar un rossinyol, una de les novel·les que més van agradar de les lectures del 2012) la persona que va viatjar fins a Kansas amb Capote i el va ajudar en aquesta descomunal tasca.

Truman Capote i Harper Lee
Truman Capote i Harper Lee

Pel que fa a les repercussions en l’àmbit personal, A sang freda va consolidar el camí que Truman Capote havia iniciat amb Esmorzar al Tiffany’s i el va convertir en tot allò que havia somiat sempre: un home ric i famós i un dels escriptors més coneguts dels Estats Units. Però va pagar un alt preu. En primer lloc, pel trasbals que va suposar conèixer els dos assassins i, especialment, un d’ells, Perry Smith. La vida de Perry i Truman tenien massa punts en comú (una infància desgraciada, una mare alcohòlica, problemes d’exclusió social, aptituds artístiques…) perquè Truman no acabés identificant-se amb ell. D’altra banda, el procés d’escriptura i publicació del llibre va estar ple d’entrebancs i endarreriments relacionats amb les contínues apel·lacions del cas als tribunals, i això va acabar provocant un greu dilema moral a l’autor: volia acabar i publicar el seu llibre, però això significaria la mort de dues persones que el consideraven el seu amic i benefactor. En tot cas, A sang freda va marcar un abans i un després en la seva vida.

“Escribir el libro no me resultó tan difícil como tener que vivir con él”, comentaría. “Todo ese maldito asunto, día a día y día a día. Fue mortificante, una verdadera fuente de ansiedad, tan desolador, tan anonadante, y… tan triste.”

“Estoy terminando las últimas páginas de mi libro, tengo que librarme de él pase lo que pase. Casi diría que ya no me importa un cojón lo que suceda. Acabaré volviéndome loco (y te aseguro que no es una simple frase dicha a la ligera). ¡Al demonio con todo!”

“Ha sido una terrible experiencia y nunca la superaré. Algún día intentaré explicarte. Pero de momento estoy demasiado destrozado. Con los años llegué a sentir apego hacia Perry. Y también hacia Dick.”

“Nadie sabrá nunca lo que A sangre fría se llevó de mí”, diría. “Me chupó hasta la médula de los huesos. Por poco acaba conmigo. Creo que, en cierto modo, acabó conmigo. Antes de empezar yo era una persona bastante equilibrada. Luego, no sé qué me sucedió. Sencillamente es que no puedo olvidarlo, especialmente los ahorcamientos al final. ¡Espantoso!”

Fragments extrets de Truman Capote. La biografía definitiva, de Gerald Clarke

I fins aquí una selecció d’algunes de les impressions que vam comentar el dia de la sessió, però m’he guardat un petit secret pel final. I és que, gràcies a una amable invitació de l’Anna, vam canviar el nostre lloc habitual de reunió pel seu estudi i ens va fer enveja (de la sana) amb les magnífiques vistes que té. Us aviso que els meus dots de fotògrafa deixen molt a desitjar, però… aquí teniu una petita mostra de les vistes i la gent del Club de Lectura gaudint d’elles :p

I, com sempre, queden al tinter molts altres temes tractats com les relectures (sou dels que torneu a llegir els llibres que us han agradat?), els e-books (substituiran els llibres en paper?) o les lectures que han marcat les nostres vides però… crec que cadascun d’ells donaria per a una entrada sencera.

Així que, us deixo amb la guia que vam preparar per la sessió del Club de Lectura i un altre dia serà…

2013_05Mai_Capote_ASangFreda1

Valoració mitjana segons el Club de Lectura: 7,42

Un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s