Que ningú no et salvi la vida, de Flavia Company

DSCF5893b2

El passat 24 d’abril vam celebrar l’última sessió del Club de Lectura. L’obra comentada va ser Que ningú no et salvi la vida, de la polifacètica Flavia Company. I diem polifacètica perquè, tot i que les seves “professions” s’emmarquen totes dins l’àmbit de les lletres i la cultura, la llista d’ocupacions és llarga: escriptora, periodista, traductora, gestora cultural i, també, professora de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès i del Màster de Creació Narrativa de la Universitat Pompeu Fabra.

Es tractava d’una autora desconeguda per a tots els lectors del Club i, com a resum, podríem dir que el regust final va ser el d’una lectura amb alts i baixos. Gairebé tots vam coincidir en el fet de tractar-se d’una novel·la amena, de lectura agradable, amb un argument original i un ritme cuidat que sap mantenir l’interès del lector. Tot i això, també va ser bastant general una sensació de certa decepció amb el final.

Sobre l’argument de la novel·la no volem explicar gaire cosa per no descobrir cap dels seus misteris. Només direm que es tracta de quatre històries connectades pels seus quatre personatges que hauran de fer front a quatre conflictes decisius per al seu futur. Com bé comentava el Luis, es tracten “temas universales de la literatura como son la vida, la muerte, el amor y el perdón”.

I, sobre l’estil, la característica que més ens va sorprendre va ser la manca absoluta de diàlegs directes en tota la novel·la. En paraules del Lluís, “la falta de diàleg “estàndard” tal i com l’entenem, no la fa pesada. Potser perquè la divisió del llibre en diverses visions d’un mateix fet, a través dels personatges principals i de les repercussions que en ells té el mateix esdeveniment, fa que es puguin tractar com històries independents una de l’altra”.

De manera força evident i inexcusable, els comentaris al voltant del llibre ens van portar a parlar d’altres obres importants en el desenvolupament de la novel·la: Crim i càstig, de Fiódor Dostoievski (que alguna de les nostres lectores ja està llegint i gaudint), i Estranys en un tren, de Patricia Highsmith, autora que vam llegir fa un parell d’anys al nostre Club. Ja hem dit que per a tots nosaltres era la primera vegada que llegíem res de la Flavia Company i potser hauríem de fer alguna altra lectura per a tenir una idea més definida de la seva literatura. Alguns dels comentaris que vam llegir per internet ens han despertat la curiositat per la seva novel·la anterior: L’illa de l’última veritat. Així que si algú la llegeix o l’ha llegida, també ens en pot fer cinc cèntims! :p

Pel que fa al final, hem comentat al principi que va decebre a molts. La veritat és que no sé si pel desconcert que provoca, per tractar-se d’un final obert o simplement perquè no va acabar de fer el pes. Però crec que si el final hagués estat un altre, la valoració general hauria estat més positiva. Potser és una mica presumptuós això de demanar un altre final, no? :p En tot cas, tampoc no va ser una opinió unànime. La Maria Rosa, que no va poder assistir a la sessió del Club, em comentava l’altre dia que a ella li havia agradat moltíssim tota la novel·la. I que el final el trobava molt original i molt divertit. També em va plantejar un interrogant que m’ha fet pensar: quin altre final podríem esperar? Els finals alternatius que poguéssim pensar no serien massa tradicionals, massa rodons o massa “final feliç de conte de fades”? Com ho veieu vosaltres?

Si teniu curiositat per conèixer la Flavia Company i escoltar què ens explica de la seva novel·la, mireu aquesta entrevista del programa Via Llibre.

Com sempre, us deixem també la nostra guia de la lectura per si voleu ampliar informació amb més comentaris, tant de lectors com de crítics literaris.

2013_04Abr_Company_NinguSalviVida1

Valoració mitjana segons el Club de Lectura: 6’3 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s