Adreça desconeguda, de Katherine Kressmann Taylor

Adreça desconeguda, de Kressmann Taylor
20 de març:
Adreça desconeguda, de Kressmann Taylor

Us presentem ja la propera lectura del Club… una gran obra de Katherine Kressmann Taylor i que, tot i que no ha estat premeditat, podríem relacionar amb la resta d’activitats al voltant del Dia de la Dona que es faran durant tot el mes de març al nostre municipi (podeu consultar la nostra agenda per a més informació).

I és que quan va publicar-se Adreça desconeguda, el 1938, va ser considerat un llibre “massa colpidor per ser escrit per una dona”, motiu pel qual el seu home i el seu editor van preferir masculinitzar el nom de l’autora com a Kressman Taylor. Tot i que aquest es va convertir en el pseudònim utilitzat per ella per a la resta de la seva obra, hem considerat important recuperar el seu nom de pila, Katherine, per a encapçalar aquesta entrada.

El llibre explica la història de Martin Schulse, alemany, i Max Eisenstein, jueu nord-americà, que comparteixen una gran amistat i són socis d’una galeria d’art a Califòrnia. L’any 1932, el Martin decideix tornar a Alemanya amb la seva família, mentre el Max es queda a San Francisco per a encarregar-se del negoci comú. Es cartegen amb freqüència des del primer dia, però quan Hitler accedeix al poder, el 1933, la complicitat de les primeres cartes va derivant cap a l’horror.

La narració, que posava al descobert el verí del nazisme davant del públic nord-americà, va ser considerada una obra mestra en poc temps. Gràcies a la correspondència d’aquests dos amics assistirem, no només a la tragèdia de l’Alemanya nazi, sinó també a una altra història més íntima, intemporal i universal que ens mostra la transformació de les relacions entre els dos protagonistes.

Així explica la mateixa autora com va néixer la història:

Poc temps abans de la guerra, uns amics meus alemanys, cultes, intel·lectuals, amb bon cor, van tornar a Alemanya després de viure als Estats Units. En un període molt curt, van convertir-se en nazis fanàtics. Es negaven a escoltar la més mínima crítica contra Hitler. En una visita que van fer a Califòrnia, van trobar-se un antic amic seu pel carrer, un antic amic íntim que era jueu. No hi van voler parlar. L i van girar l’esquena quan ell va voler abraçar-los. Com pot ser que passi una cosa com aquesta?, em vaig preguntar. Com pot ser que canviïn tant, els seus cors? Què els ha fet arribar a demostrar tanta crueltat?

Aquestes preguntes em perseguien i no podia oblidar-les. Vaig començar a investigar Hitler i a llegir els seus discursos i els escrits dels seus consellers. El que vaig descobrir era terrorífic. I el que més em preocupava era que a Amèrica del Nord ningú no era conscient de què passava a Alemanya, i a tothom li era indiferent. El 1938, el moviment aïllacionista era molt fort als Estats Units; els polítics deien que els afers d’Europa no eren cosa nostra i que Alemanya ja anava bé. Però alguns joves havien tornat al país després d’haver estudiat a Alemanya, i explicaven la veritat sobre les atrocitats nazis.

La sessió del Club dedicada a Adreça desconeguda, serà el proper dimecres 20 de març a les 19’00h.

En breu us explicarem com va anar l’última sessió del Club, dedicada a Cròniques de la veritat oculta, de Pere Calders.

2 comentaris

 1. Gran relato, escrito en 1938, poco antes de que comenzara la segunda guerra mundial por Katherine Kressmann, escritora estadounidense. Escrita bajo seudónimo porque era, según la nota final del libro, “demasiado dura para aparecer firmada por una mujer”. Se publicó en la revista “Story” en New York y en Inglaterra en 1939, pero ese año Hitler ya dominaba Europa y el libro desapareció. Agotado en 10 días, no volvió a reeditarse hasta 1995, con la conmemoración del cincuenta aniversario la liberación de los campos de concentración, pasando a formar parte de la antología literaria norteamericana.

  Según palabras de la autora, “En 1938 la postura aislacionista en Estados Unidos era muy fuerte. Los políticos sostenían que los problemas de Europa no eran asunto nuestro y que en Alemania las cosas iban muy bien. Pero algunos estudiantes que volvían de Alemania contaban la verdad sobre las atrocidades nazis”.

  Se trata de una sucesión de cartas que se escriben dos amigos, Martin Schulse alemán y Max Eisenstein judío norteamericano, cuando el primero vuelve a Alemania junto con su mujer y sus hijos. Las primeras cartas son cordiales, nada hace pensar que el giro que está dando Alemania con Hitler al poder vaya a truncar dicha amistad, pero ante el estupor de Max, Martin cambia. Hay un personaje, Griselle, que aunque no escribe ni recibe ninguna de las cartas, es el eslabón principal entre ellos y también su punto de ruptura. “Paradero desconocido”, me ha sorprendido al final, donde no puedo decir que la venganza fuera dulce.

  Existe una versión teatral con la nueva producción de Andrea D’Odorico que se haya desde diciembre pasado por los teatros españoles.

  A los que no hayáis leído este libro os animo a hacerlo, se lee de un tirón y nunca un libro tan cortito tuvo tanto contenido. De original estructura, no deja indiferente.

  Saludos..

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s