I per acabar amb les entrades d’avui… la presentació de la propera lectura!

Cròniques de la veritat oculta, de Pere Calders
27 de febrer:
Cròniques de la veritat oculta, de Pere Calders

La nostra propera lectura (de fet, ja l’estem llegint tots) és tot un clàssic de la literatura catalana: Cròniques de la veritat oculta, de Pere Calders.

Aprofitant el fet que durant aquest mes de febrer teníem a la Biblioteca l’exposició Escriure en temps difícils, vam pensar que aquesta seria l’excusa perfecta per iniciar-nos en la lectura d’aquest recull de contes de Pere Calders, possiblement, una de les seves obres més conegudes. Els ingredients bàsics de totes aquestes narracions seran l’humor i la fantasia, trets característics de l’obra de Calders.

Pere Calders creia que, a part de la realitat palpable i mesurable, n’hi ha una altra d’oculta, dominada per l’imprevist, l’atzar i la capacitat de somiar que tenen els humans. El títol del llibre està directament lligat a aquest altre vessant de la realitat, del qual es vol deixar constància a través de les Cròniques.

Les trenta narracions que configuren el llibre apareixen en tres apartats diferenciats segons la disposició de Joan Triadú, que va tenir cura de la primera edició del llibre l’any 1955. Els tres apartats són: «La imprevista certesa», amb dotze relats on es relaten fets, accions o situacions impossibles que sorprenen al lector; «Ver, però inexplicable», també amb dotze contes, tot i que en aquests ja no hi ha tanta distància entre la fantasia i la realitat i, finalment, «L’escenari desconcertant», set contes en el quals la quotidianitat predomina en les accions humanes.

Recordeu, la sessió del Club de Lectura serà el proper 27 de febrer, a les 19’00h de la tarda, a la Biblioteca.

5 comentaris

 1. Pere Calders

  Crónicas de la verdad oculta (1955)

  Como su nombre nos podría anunciar, podríamos definir la narrativa de Calders como poética. Un autor que nos pretende referir, como un reportero cronista, aspectos y situaciones de la realidad que nos circunda, además de aquellos que permanecen ocultos en la oscuridad a simple vista., pero que no dejan de ser verdaderos ni experimentales.

  El libro se divide en tres epígrafes que ofrecen una perfecta tipología de sucesos reales que no se nos revelan (“La Imprevista Certeza”, “ Verdadero pero Inexplicable” y “El Escenario Desconcertante”). Los personajes se enfrentan a una transgresión del orden lógico de la realidad, mostrando la mezquindad del hombre, incapaz de admitir cualquier cosa que deshaga sus esquemas de interpretación de la realidad y las normas de comportamiento que la sociedad marca. El surrealismo, la subconsciencia y la realidad son las tres características en los que se apoya nuestro autor para realizar los relatos.

  El desarrollo de los mismo no va cronológicamente, siendo su orden elegido por su autor. En los últimos (“El Velorio de Doña Chabela” o “1ª Parte de Andrade Maciel”) podemos ver sus incursiones en el mundo mexicano, donde había vivido muchos años de su vida. El logro narrativo y de inspiración es desigual, pero logra llevarnos por un camino firme de las ideas que forman el todo.

  Nacido en Barcelona en 1912 y muerto en la misma ciudad en 1994, escribió toda su vida en su lengua materna (catalán) siendo traducido a numerosas lenguas (inglés, castellano, alemán, ruso, francés, etc). En 1926 escribiría su primer relato (“El Primer Arlequín) publicado en 1936 junto a otros relatos. Trabajó además de dibujante, ingresando en 1929 en la Escuela Superior de Bellas Artes de Barcelona. A los 20 años pasó a formar parte del “Diario Mercantil”. En 1937 se incorporaría al ejército republicano como cartógrafo. Al final de la Guerra Civil fue internado en el Campo de Concentración des Prats de Molló, más tarde exiliándose en México. En 1962 regresó a España.

  Cómo escritor es reconocido como narrador de cuentos y relatos, aunque también escribiera novela. La ironía, el absurdo y el surrealismo son elementos que se combinan en su literatura.

  Saludos
  Luis Suárez

  M'agrada

 2. Molt bé el que diu el luís Suárez, Afegeixo: contes molt xocants, tots. Jo no els vaig entendre tots, ni falta que fa. Ole !! Pere Calders : fantasia, realitat”’, absurd, allò que ens és inexplicable, senzillament boníssim, imaginació, ironia. En resum: aconsellable el 100 per 100. Salutacions a tots.

  M'agrada

 3. Sens dubte, crec que de totes les lectures que he compartit amb vosaltres, aquesta es a la que he donat una puntuació més elevada.
  Els relats que un a un he anat descobrint en “cròniques de la veritat oculta”, m´han reafirmat en el que ja esperava desprès d´haver llegit altres contes del mateix autor. Per a mi, Pere Caldrers ens transporta en cada un d´ells, a un mòn que si bé dona per establert una sèrie de situacions imaginàries, estan conjugades amb la posibilitat de ser reals pel context on es troben i la naturalitat amb que s´expliquen. Això, lligat a la facilitat de saber col.locar cada paraula en el seu lloc per dir exactament allò que vol dir, em fa veure en el transcurs de la lectura, la possibilitat d´estar en qualsevol moment d´acord amb el que succeeix per molt irreal que pugui semblar.
  Pere Calders entra i ens fa entrar, en un mòn màgic que podem veure dins d´una habitació, darrera d´una porta, d ´una finestra o d´un ambient que a primera vista és del tot real, i que ens amaga una altra realitat que no ens esperem, que ens sorpren i que ens convida a pensar en la possibilitat de donar validessa a tot allò que s´ens presenta i en el que passaria si de veritat ho estiguessim veient, tocant, olorant…en fi, vivint.

  Espero no haver-me enrrollat massa i que arribi al blog sense cap problema.
  Ens veiem!

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s